Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívil domov pro seniory SeneCura na Klamovce

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si 30. 4. 2019  prohlédl prostory pražského SeniorCentra Klamovka, jednoho z nejmodernějších zařízení péče o seniory v České republice. Zároveň ocenil zdejší přívětivé prostředí jak společných prostor, tak také pokojů, kde se osobně pozdravil s jednou z klientek.

V rámci tiskové konference pořádané Asociací poskytovatelů sociálních služeb České republiky v reprezentativních prostorách SeniorCentra poukázal na závažnost řešení otázky sociální péče o pacienty trpící demencí. Zmínil také, že ministerstvo chystá v září vydat Národní plán Alzheimer, týkající se této problematiky.

 „SeneCura se v oblasti péče zaměřuje také na seniory trpící Alzheimerovou chorobu či jinou formou demence. V rostoucím počtu lůžek sociální péče, který se v současné době přibližuje hranici dvou tisíc, se stále mění poměr ve prospěch těch, jež jsou určena pro osoby s demencí,“ potvrzuje rostoucí poptávku po těchto službách Věra Husáková, Country manažerka společnosti SeneCura, která je největším soukromým provozovatelem domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem (pro seniory trpící Alzheimerovou chorobu či jinou formou demence) v České republice. Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí stoupl počet lůžek určených pro péči o lidi s demencí a Alzheimerovou chorobou od roku 2008 do roku 2017 více než 2,5násobně. I tak je však jejich počet stále nedostačující.

Ministr Adam Vojtěch si v SeniorCentru na vlastní kůži také sám v rámci tiskové konference vyzkoušel představovaný australský virtuální školící program simulující vnímání reality lidí s demencí, který má pečovatelům pomoci vcítit se do pocitů a života nemocného touto chorobou. Na prohlídce zařízením jej doprovodili také velvyslanec Australského společenství Paul Wojciechowski a předsedkyně Alzheimer Europe a ředitelka Gerontologického centra v Praze Iva Holmerová.

 Další článek