SeneCura dnes otevřela nový domov v Liberci

Liberec má nový domov pro seniory

Nejnovější SeniorCentrum sítě domovů SeneCura dokončilo poslední stavební úpravy a 9. ledna otevřelo své dveře prvním klientům. Zařízení nabízí obyvatelům Liberce a širokého okolí nepřetržitou péči v režimu 24/7/365 ve službách Domova pro seniory a Domova se zvláštním režimem pro osoby s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. Služby jsou určeny osobám nad 55 let. Celková kapacita SeniorCentra je 148 lůžek. Postupně najde v novém domově práci více než 90 zaměstnanců.

„Jsme rádi, že můžeme naše služby nabídnout i klientům z Liberce a okolí. Moderní pětipodlažní dům, který poskytuje sociální a zdravotní péči nonstop, vyrostl na předměstí Liberce ve Vratislavicích nad Nisou. Domov je dobře dostupný, z Jablonce je možné sem dojet tramvají na zastávku přímo u domova. SeniorCentrum je zároveň poblíž sjezdu z dálnice na Prahu nebo Mladou Boleslav,“ říká regionální ředitel SeneCura Ivan Černovský. „Klienti budou navíc v malebném prostředí blízko přírodě, na zahradu s terasou domova přímo navazuje Vratislavický park. V letních měsících je zde otevřen kiosek s nápoji a občerstvením, klienti se mohou volně procházet a vzájemně se potkávat, a to třeba i s dětmi z přilehlého dětského hřiště. Z pokojů je krásný výhled na Jizerské hory a za pěkného počasí dokonce i na Ještěd,“ dodává Černovský.

Kromě estetické funkce však domov plní i tu praktickou, samozřejmostí je zde bezbariérový přístup a prvky usnadňující orientaci, i dostatek přirozeného světla díky francouzským oknům ve všech pokojích. Ta zároveň umožňují výhled ven i klientům upoutaným na kolečkové křeslo nebo lůžko. Prostředí celého domova je pak přizpůsobeno tak, aby klientům připomínal známá prostředí. „Ve společné jídelně je například celoplošná fototapeta Šaldova divadla v Liberci, chodby pak zdobí přírodní motivy z okolí Liberce,“ vysvětluje Ivan Černovský. Klienti mohou trávit čas také na venkovní terase, na niž vede přímý vstup z jídelny, nebo mohou relaxovat ve SPA místnosti se Snoezelen.

Domov disponuje jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením a TV. Všechny jsou vybaveny kvalitními polohovatelnými lůžky se speciálními matracemi, které kromě komfortu nabízí i účinnou prevenci komplikací způsobených dlouhodobým pobytem na lůžku. Součástí vybavení je drobný nábytek i závěs mezi lůžky pro větší soukromí. Konečná podoba pokoje vždy závisí na konkrétním přání klienta. V libereckém SeniorCentru se nachází také paliativní pokoj pro důstojné strávení posledních chvil života v rodinném kruhu.

Ke vzájemnému setkávání klientů jsou k dispozici společenské místnosti na každém patře nebo kuchyně pro společné vaření. Kromě toho SeniorCentrum nabízí bohatý výběr volnočasových aktivit, například rukodělné činnosti, kulturní a společenské akce, fitness či fyzioterapii. Zprostředkovává i běžné služby, jako jsou kadeřník, pedikúra, dovoz osobních nákupů či masáže.

Častým problémem zařízení poskytujících péči o seniory i samotných seniorů je sociální izolace. Filozofie SeniorCenter je patrná už z jejich názvu – domovy SeneCura mají fungovat jako kulturní
a společenské centrum města a podporovat mezigenerační soužití. To symbolizují i tři propojené kruhy v logu společnosti. V rámci této filozofie plánuje SeneCura propojení programu klientů s programy dětí ze školek a s dalšími institucemi z blízkého okolí.

SeneCura je přední poskytovatel a lídr v inovacích v soukromém sektoru péče v Rakousku. Je největším soukromým provozovatelem pobytových sociálních služeb v ČR. SeneCura přináší unikátní a inovativní koncept péče, převzatý od mateřské společnosti v Rakousku, vyvíjený více než 20 let. Ošetřovatelský koncept SeneCura znamená komplexní péči se zapojením životního příběhu, individuálních potřeb, přání a zvyklostí klienta. Vedle technického know-how charakterizují SeneCuru i její hodnoty: lidskost, úcta a respekt. Všechny domovy skupiny SeneCura se řídí heslem: Život pokračuje s námi. Klient se svými potřebami stojí ve středu zájmu všech zaměstnanců. Důraz se klade zejména na individuální přístup a vnímání potřeb každého klienta zvlášť. 

Více informací o domově a o přihláškách naleznete na stránkách www.liberec.senecura.cz.

 Další článek