Ošetřovatelé a sestry slaví 12. 5. svůj mezinárodní den

Úbytek personálu a naopak růst počtu pacientů a klientů, to jsou hlavní výzvy, které trápí nejen sektor zdravotnictví, ale i sociálních služeb. Problém se přitom netýká jen České republiky. Mezinárodní den sester a ošetřovatelů, který připadá na 12. květen, připomíná důležitost těchto profesí a zároveň jde o příležitost poděkovat jim za jejich fyzicky a psychicky náročnou práci. Uznání za to co dělají, se jim bohužel často dostává teprve ve chvíli, kdy potřebujeme jejich pomoc. 

Povolání pečovatelů, sester či ošetřovatelek působících v sociálních službách se dlouhodobě potýká s nezájmem uchazečů, nízkou společenskou prestiží i s nedostatečným oceněním. Podle dat Asociace poskytovatelů sociálních služeb z konce roku 2023 chybí v 60 % zařízení hlavně pečovatelé a pečovatelky. Jedná se minimálně o 1300 osob, kromě nich však panuje nedostatek zaměstnanců i na dalších pozicích. Celkově tak oblast sociální péče postrádá zhruba 3000 lidí. Problém se do budoucna bude prohlubovat úměrně demografickému vývoji a stárnoucí populaci.

„Mezi největší výzvy sociálních služeb nejen v ČR, ale v celé Evropě patří stávající, ale hlavně budoucí nedostatek zaměstnanců, a to nejen zdravotních sester, dále pak udržitelnost financování, a tím i budoucí dostupnost těchto služeb,“ uvádí Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Ocenění a uznání se obecně dostává více personálu pracujícímu ve zdravotnictví, na ty pracující například v domovech pro seniory se často zapomíná. „Vnímání těchto pracovních pozic se změnilo k lepšímu až s pandemií koronaviru. Pečovatelé, ošetřovatelé a sestry najednou stáli v první linii. Čelili sami nebezpečí, přesto se věnovali péči o nemocné. V našich SeniorCentrech byli o to důležitější, že senioři se stali jednou z nejohroženějších skupin. Zájem veřejnosti však opět pomalu opadá”, říká provozní ředitelka skupiny SeneCura Věra Husáková. SeneCura provozuje v Česku 17 domovů pro seniory a klienty s Alzheimerovou chorobou. A právě pečující pozice tvoří 80 % jejich zaměstnanců.

V současnosti může jako pečovatel v domovech pro seniory působit každý, kdo má alespoň základní vzdělání a čistý trestní rejstřík. Nemusí mít přitom praxi, nutné však je do 18 měsíců od nástupu absolvovat rekvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách. Skutečnost, že není potřeba žádné předchozí zkušenosti s prací pečovatele, potenciálním zájemcům často uniká. To nejdůležitější co by člověk uvažující po práci pečovatele měl mít je kladný vztah k seniorům, empatii, vůli pomáhat a srdce na pravém místě.

Provozovatele nestátních domovů nabízejí kandidátům i množství benefitů. „Kromě 5 týdnů dovolené, poukázek na volnočasové aktivity, finančních bonusů, dotovaného  stravování, volného dne na narozeniny nebo na 1. den prvňáčka ve škole, je to například i vlastní systém vzdělávání. Hlavně se ale snažíme, aby u nás pracovaly dobře sladěné týmy. Věříme, že pohodová a přátelská atmosféra je to nejdůležitější v tomto náročném povolání,” popisuje Věra Husáková a dodává, že svátek chce skupina SeneCura především využít k vyjádření vděčnosti a uznání všem ošetřovatelům a sestrám, kteří dávají do své práce velký kus svého srdce a berou ji jako své poslání.

Předchozí článekDalší článek