Tomáš Pondělíček ze SeneCura obdržel čestné uznání Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) ocenila Tomáše Pondělíčka, catering manažera společnosti SeneCura, čestným uznáním za jeho dlouholetou spolupráci a přínos v oblasti gastronomie a nutriční péče v sociálních službách.

Tomáš Pondělíček se už řadu let věnuje organizaci akcí Staré gardy AKC ČR v domovech pro seniory SeneCura. Stará garda sdružuje zkušené kuchaře a cukráře a jejím cílem je zachování kulinářského dědictví a jeho předávání mladším generacím. V loňském roce se setkání v SeniorCentrech konala pravidelně a letos budou pokračovat s tematickým cyklem Slavné kuchařky a autoři kuchařek ze začátku 20. století. Klienti domovů se mohou těšit na přednášky, ochutnávky pokrmů připravených podle dobových receptů, diskuse i kvízy o tradicích české kuchyně.

„Je mi velkou ctí spolupracovat se Starou gardou, s níž mě pojí přátelství se synem zakladatele, pana Jiřího Eichlera, už od dob středoškolských studií. Toto ocenění vnímám jako uznání mé práce a těší mě, že mohu osobně přispět k předávání tradic české gastronomie,“ říká Tomáš Pondělíček.

Vedle těchto aktivit se angažuje i v oblasti nutriční péče na národní úrovni jako člen Odborné skupiny pro stravování v sociálních službách. Tato mezirezortní skupina, složená ze zástupců pěti ministerstev a dalších institucí, usiluje o zlepšení kvality stravování ve školách, nemocnicích a sociálních službách. Jejím cílem je zajistit, aby děti, pacienti i klienti sociálních služeb dostávali chutné a nutričně vyvážené jídlo.

Jsem opravdu hrdá na to, že mám v týmu kolegu Tomáše, který svému oboru věnuje maximum úsilí. Je to srdcař s obrovským nasazením – pro naše kuchyně, pro své šéfkuchaře, pro jídlo našich klientů i pro dostupnost kvalitní nutriční péče nejen v našich SeniorCentrech. Navíc dokáže přicházet s nápady, které oživují stravování v našich domovech, ať už prostřednictvím návštěv Staré gardy nebo programem Gurmánských týdnů. Velmi si vážím všeho, co pro naše domovy SeneCura dělá,“ uvádí Věra Husáková, provozní ředitelka SeneCura.

Ve spolupráci s týmem kvality péče se Tomáši Pondělíčkovi podařilo definovat a zavést nový nutriční standard ve všech SeniorCentrech SeneCura. Tento přístup byl oceněn značkou Kvalitní nutriční péče, kterou získala hned dvě SeniorCentra v Liberci a Telči. Nový standard klade důraz na kvalitní, chutnou a vyváženou stravu odpovídající individuálním potřebám seniorů a pomáhá předcházet výživovým deficitům. V rámci této iniciativy bylo analyzováno a upraveno přes 900 receptur.

Dalším úspěchem byl projekt digitalizace dodacích listů všech 17 kuchyní SeneCura, kde se měsíčně připraví více než 350 tisíc pokrmů. Automatizace procesu naskladňování surovin v systému Cygnus má potenciál rozšířit se i na další oblasti, například úklidové prostředky nebo ochranné pomůcky. Pod jeho vedením úspěšně proběhl i druhý ročník soutěže SeneCura Cooking Trophy, která se koná podle stejných pravidel jako národní a světová klání pod záštitou AKC ČR a WACS (World Association of Chefs‘ Societies). Předsedou poroty byl renomovaný český a mezinárodní komisař Marek Svoboda.

V nadcházejícím období se Tomáš Pondělíček plánuje zaměřit na zlepšení přípravy breikost – upravená forma jídla, která se pomocí forem zapéká do podoby běžných pokrmů. Spolu s tím chce rozvíjet koncept finger foods, který usnadní stravování klientům s Parkinsonovou nemocí.

 Další článek