10 praktických tipů na trénování paměti, které nedovolí mozku zakrnět

 

Jednou z nejčastějších obav seniorů je zhoršení paměti a nástup nemocí jako je Alzheimerova choroba. K úbytku neuronů dochází zejména ve chvíli, kdy mozek nedostává nové podněty. Proto jsme sepsali následující užitečné tipy, které pomohou udržovat paměť v kondici.

Mezi základní funkce mozku patří tzv. neuroplasticita, tedy schopnost měnit své vlastnosti na základě podnětů z vnějšího prostředí. Z čehož vyplývá, že kondici mozku můžete ovlivnit cíleným tréninkem. Jaká cvičení pomohou k lepší paměti?

1.     Počítání bez kalkulačky

Skvělým cvičením je počítání zpaměti. Připravte si pro vaše blízké základní matematické příklady a postupně můžete náročnost zvyšovat. Můžete například sčítat položky na účtence z posledního nákupu.

2.     Vaření podle nových receptů

Při vaření člověk zapojuje několik smyslů zároveň, a pokud k tomu přidáte podnět v podobě doposud nevyzkoušeného postupu, mozek se probere z letargie a vliv na paměť je prokazatelný.

3.     Učení se cizím jazykům

Jakmile se přestaneme učit, mozek ochabuje. Skvělým tipem je vyzkoušet studium nového jazyka, který si starší lidé mohou procvičovat třeba s vnoučaty.

4.     Kreslení map zpaměti

Zahrajte si s vašimi blízkými na kartografa. Až se příště vydáte na procházku parkem, nakreslete společně po návratu mapu, kudy jste šli. Toto cvičení je výtečným stimulem pro paměťové centrum.

5.     Skládání puzzle

Skládání puzzle klade nároky na motorické schopnosti a představivost zároveň. Jedná se o skvělý podnět pro zvýšení mozkové činnosti.

 

 

6.     Luštění křížovek

Luštění křížovek představuje pro starší lidi zábavnou činnost, která prokazatelně stimuluje mozek a zlepšuje paměť. Prospěšné jsou také další hry se slovy, jako například Kris Kros.

7.     Nová trasa na procházku

Chodí vaši blízcí na nákup stále stejnou cestou? Doporučte jim příště zahnout o dvě ulice dříve. Pokud mají tendence se ztrácet, vyrazte na procházku novými místy společně.

8.     Vyprávění příběhů

Vyprávění příběhů je skvělým stimulem pro paměť. Nechte si vyprávět příběhy z dětství nebo děj oblíbeného filmu. Budete překvapeni, jaké detaily si díky vyprávění starší lidé vybaví.

9.     Více činností najednou

Doporučte vašim blízkým soustředit se na více činností najednou. Mohou například číst noviny a u toho poslouchat rádio. Soustředit se na více vjemů je náročné, odměnou je však zlepšení kognitivních funkcí včetně paměti.

10.  Známé činnosti poslepu

Řadu činností provádíme takřka automaticky, jedná se zejména o běžné věci, jako je mytí nádobí nebo zavazování tkaniček. Pokud člověk u takové činnosti zavře oči, musí se opět soustředit na své pohyby a zapojí i centrum paměti.

Výzkumníci radí: Procvičujte paměť alespoň 10 minut denně

Mozek nepřestává fascinovat vědce po celém světě. V Čechách se výzkumem paměti zabývá například Masarykova univerzita v Brně. Z výzkumů vyplývá, že paměť se chová podobně jako svaly – bez tréninku ochabuje. Dobrou zprávou je, že zdravý životní styl a mentální trénink pomůže udržovat paměť v kondici také ve vyšším věku. Vliv má i desetiminutové cvičení každý den.

Přečtěte si také Tipy, jak snížit pravděpodobnost výskytu Alzheimerovy choroby až o 50 %

 

Durkáčová, K. (4. 6 2015). Paměť se dá trénovat, nejlépe asociacemi. Načteno z Zprávy z MUNI: https://www.em.muni.cz/vite/6196-pamet-se-da-trenovat-nejlepe-asociacemi

Melone, L. (16. 4 2015). 10 Brain Exercises That Boost Memory. Načteno z Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/longevity/mental-fitness/brain-exercises-for-memory.aspx

Metivier, A. (5. 4 2019). 9 Brain Exercises That Ensure Memory Improvement. Načteno z Magnetic Memory Method: https://www.magneticmemorymethod.com/brain-exercises/

Robert Glatter, M. (30. 11 2012). Mental Exercises to Help Improve Your Memory. Načteno z Forbes: https://www.forbes.com/sites/robertglatter/2012/11/30/mental-exercises-to-help-improve-your-memory/#137dfa4f12d2

William, D. K. (26. 9 2018). 25 Brain Exercises for Memory That Actually Helps Remember More. Načteno z Lifehack: https://www.lifehack.org/804141/brain-exercises-for-memory

 Další článek