SOS tlačítka a náramky dodají seniorům jistotu, že pomoc je vždy na cestě

SOS tlačítka slouží k okamžitému přivolání pomoci i bez mobilního telefonu. Ocení je zejména senioři, lidé se sníženou pohyblivostí a jinými zdravotními komplikacemi. Jak tlačítko funguje a kdy pomůže?

ALT text: SOS tlačítka dokáží zachránit lidské životy

Nejčastější úrazy seniorů vznikají při pádech. Lékaři prohlašují, že pokud postiženému bude poskytnuta pomoc do 60 minut, snižuje se pravděpodobnost trvalých následků. Efektivním řešením, nejen pro lidi vyššího věku, jsou SOS tlačítka.

Stačí přidržet a tlačítko zalarmuje operátora nebo přednastavené kontakty

Ne vždy má senior po ruce mobilní telefon, a právě pro tyto případy jsou určena bezpečnostní tlačítka. Pokud nastane krizová situace, stačí přístroj na několik sekund přidržet a přivolá pomoc. Dle výrobce a typu zařízení kontaktuje tlačítko operátora tísňové linky nebo přednastavená čísla, například na členy rodiny nebo linku 112. Spolu s hovorem se často odesílá také SMS se souřadnicemi volajícího.

Nastavení většiny přístrojů je, že samy identifikují neobvyklé situace – rozpoznají mimo jiné delší nehybnost nebo pád. Pokud potenciálně nebezpečný moment nastane, SOS tlačítko zavolá o pomoc. Další užitečnou funkcí je GPS lokátor. Pokud se senior ztratí, například důsledkem Alzheimerovy choroby, lze jej snadno nalézt.

ALT text: Senior s mobilem s GPS navigátorem

Velkou výhodou SOS tlačítek je možnost přivolání pomoci i bez mobilního telefonu. Tlačítka jsou dostatečně velká, aby se dala bez problémů zmáčknout, a zároveň jsou snadno přenosná. Přístroje jsou navíc poměrně odolné – nevadí jim vlhkost v koupelně ani menší nárazy. Nejčastěji se setkáte s bezpečnostními tlačítky ve formě přívěsků či náramků

Alternativou k SOS tlačítkům a náramkům jsou chytré telefony pro seniory, které v sobě mají bezpečnostní funkci již zabudovanou. Podobně funguje také aplikace Záchranka. Samostatná SOS tlačítka a náramky se však těší u seniorů větší oblibě – důvodem je, že lidé důchodového věku mají často starší model tlačítkového telefonu nebo jej nemají nestále při sobě.

Bezpečnostní prvky mají vliv také na psychiku seniorů a jejich příbuzných

Častou obavou seniorů bývá, že nechtějí být takzvaně na obtíž. SOS tlačítka pomáhají tuto myšlenku rozptýlit a dodávají sebedůvěru i větší pocit samostatnosti. Příbuzní se zároveň cítí klidnější, když vědí, že osoba blízká je pod dohledem. Na vysokou kvalitu života seniorů dbáme také v našich centrech SeneCura.

Přečtěte si také článek o Aplikaci Záchranka.

 

ZDROJ: Anděl na drátě: Kompletní asistenční služba. (nedatováno). Načteno z Anděl na drátě: http://www.andelnadrate.cz/
Chytrá péče. (nedatováno). Načteno z Chytrá péče: Moderní asistenční služba: https://www.chytrapece.cz/
Martinek, J. (2. leden 2017). Alarmy na krku i na ruce. . Načteno z Novinky.cz: https://www.novinky.cz/domaci/425059-alarmy-na-krku-i-na-ruce-pro-prarodice-jdou-na-dracku.html
SOS nouzová tlačítka. (nedatováno). Načteno z Pomoc v nebezpečí: https://pomocvnebezpeci.cz/nouzove-tisnove-tlacitko
SOS přívěšek. (nedatováno). Načteno z SOS přívěšek: http://sosprivesek.cz/
SOS tlačítko Helpík. (nedatováno). Načteno z SOS tlačítko: https://www.sostlacitko.com/

 Další článek