Aplikace Záchranka: V nouzi přivolá pomoc přidržením jediného tlačítka

Mobilní aplikace Záchranka je oficiální aplikací Zdravotnické záchranné služby ČR. Aplikace umožňuje přivolat pomoc přidržením jednoho tlačítka a denně ji využije okolo 50 lidí. Jak přesně Záchranka funguje a komu pomůže?

ALT text: Stará žena

Záchranka je revolučním projektem, který pomáhá šetřit čas a předává přesné informace ve chvílích, kdy jde o zdraví nebo dokonce o život. Autor projektu, Filip Maleňák, zvítězil s aplikací v kategorii Mladí lídři do 30 let časopisu Forbes a získal ocenění CDGs.

Aplikace využívá data z chytrých telefonů, a tím zefektivňuje proces záchrany

Dispečeři záchranných služeb se pravidelně setkávají s lidmi, kteří jsou vystrašení a zmatení, a předání informací tak může zabrat drahocenný čas. Tento problém řeší aplikace Záchranka. Hlavní myšlenkou projektu je, že chytrý telefon má většina z nás neustále při ruce a některá data, která mobilní telefony shromažďují, by tedy mohla putovat rovnou do systému záchranných služeb v ČR.

Pro přivolání pomoci stačí přidržet nouzové tlačítko po dobu 3 vteřin. V ten moment aplikace sebere informace z vyplněného profilu a stáhne potřebná data z telefonu, například o poloze, a odešle je na centrální server, který předá zprávu záchranné službě v příslušném kraji. V téže chvíli vytáčí Záchranka číslo 155 a volajícího spojí s operátorem, který má již všechna data v systému před sebou.

Majitelé klasických tlačítkových telefonů si musejí počkat na chytré náramky

Záchranka prozatím funguje pouze s chytrými telefony a hodinkami Apple Watch. Dle Filipa Maleňáka, autora projektu, by řešením mohly být tzv. chytré náramky, které budou suplovat mobilní aplikaci, a zefektivní tak proces lokalizace, identifikace a klasifikace události.

Po stažení aplikace nejprve vyzkoušejte testovací režim

Po instalaci aplikace si nejprve ověřte, že vše funguje, jak má. Jakmile si zkontrolujete, že máte správně vyplněný profil a nevynechali jste žádnou informaci, přepněte na testovací režim, který vás nepřepojí na číslo 155, nýbrž nabídne automatický hlas.

Výhodou aplikace je, že nepotřebujete internet a informace se odešlou také formou SMS. Neobejdete se však bez signálu.

Záchranka nachází příznivce také mezi lidmi v pokročilém věku

Ať už jste na túře v horách, na silnici nebo ve městě, nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc vy nebo ostatní. Záchranka vás spojí přímo se Zdravotnickou záchrannou službou nebo Horskou službou, a napomůže tak rychlému a efektivnímu řešení situace. Aplikace pomáhá také seniorům, kterým díky zaslaným informacím usnadní komunikaci se záchranáři.

Čtěte také článek o SOS tlačítkách.

 

ZDROJ: FAQ. (nedatováno). Načteno z Záchranka: https://www.zachrankaapp.cz/cs/faq
Maleňák, F. (20. 4 2019). Cílem je, aby aplikaci Záchranka mělo do léta přes milion Čechů. (P. S. Český rozhlas Radiožurnál, Tazatel)
Strouhla, J. (13. 6 2018). Z bakalářky mezinárodní projekt. Čech svou aplikací zachraňuje životy. Načteno z Forbes: https://www.forbes.cz/z-bakalarky-mezinarodni-projekt-cech-ktery-svou-aplikaci-zachranuje-zivoty/
Záchranka: Mobilní aplikace pro život. (nedatováno). Načteno z Záchranka: https://www.zachrankaapp.cz/

 Další článek