5. 12. Mezinárodní den DOBROVOLNÍKŮ

V SeniorCentrech SeneCura rozdávají radost i dobrovolníci, bylo by jich potřeba ale mnohem víc

Dnešní Mezinárodní den dobrovolníků připomíná, že nezištná pomoc má v současné společnosti nezastupitelné místo. Nezadržitelný demografický vývoj směřuje k tomu, že již v roce 2035 bude dvojnásobný počet lidí starších 80 let, než je nyní. Přitom již dnes se hovoří o nedostatku personálu v pobytových sociálních službách, kde o seniory se sníženou soběstačností nebo demencí pečují. Proto v domovech pro seniory s radostí vítají každého dobrovolníka, který pomůže při skupinových nebo individuálních aktivitách. Dobrovolníci mají a budou mít své nezastupitelné místo právě v této oblasti.

Spolupráce s dobrovolníky v domovech SeneCura na sebe bere celou řadu podob. V SeniorCentru v Havířově tradičně spolupracují s místním centrem neziskové organizace ADRA. Dobrovolníci a dobrovolnice, které ADRA koordinuje, pomáhají s aktivitami a zajišťují tak klientům příjemnou společnost.

„Skupinu dobrovolníků doplňují i studentky Střední školy Havířov – Prostřední Suchá, zaměřené na pedagogiku a sociální práci. Pomoc v SeneCura SeniorCentru Havířov je pro ně tudíž nejen radost, ale i přínosná praxe. Pro klienty pak vítané zpestření a nová energie do života,” říká Dagmar Puščáková z havířovského SeniorCentra.

Činností, se kterými dobrovolníci pomáhají, je nespočet. Ať už jsou to skupinové organizované aktivity nebo individuální potřeby klientů – přinesou třeba knihy z knihovny, jsou spoluhráči při hraní deskových her, přivedou domácího mazlíčka na zooterapii nebo si s klienty jen povídají.

V posledním roce se podle Lenky Praus, hlavní koordinátorky dobrovolnictví z Dobrovolnického centra ADRA Havířov, zájem o tuto oblast opět zvyšuje. „Během pandemie nám dobrovolníků výrazně ubylo, až letos pozorujeme, že se počty vrací zpět na úroveň z roku 2020,“ říká Lenka Praus. A dodává, že hlavní výzvou je v současnosti oslovit veřejnost v záplavě informací a témat, která je obklopují.

Přesto se organizaci ADRA podařilo v letošním roce zapojit v Havířově 186 dobrovolníků v průměrném věku 42 let, z nichž 82 % tvoří ženy. K nejmladším z nich patří studenti a studentky středních odborných škol, zejména se zdravotnickým zaměřením.

„Lidé k nám přichází s různou motivací. Studenti nejčastěji s potřebou praxe, mladé maminky hledají místo, kde se mohou realizovat mimo rodinu. Zaměstnaní lidé zase chtějí využít své znalosti a dovednosti jinde než v práci. Pomáhají i lidé mimo produktivní věk, kteří hledají osobní naplnění v důchodu. Máme také osamělé dobrovolníky, kteří kontaktem s lidmi ať už doma nebo v pobytových zařízeních získávají sociální kontakt pro sebe samotné,“ vysvětluje Lenka Praus.

V SeneCura SeniorCentrum Humpolec spolupracují s organizací FOKUS Vysočina. Díky tomuto partnerství klienty navštěvují dobrovolníci, kteří jim svojí přítomností zpříjemňují volný čas. Jsou to například majitelky terapeutických psů. „V rámci těchto aktivit k nám dochází pravidelně tři majitelé a jejich psi. Působí na klienty velmi pozitivně. Rádi si s nimi hrají a u těžce imobilních klientů neváhají, přitulí se a svou přítomností léčí tělo i duši,“ popisuje aktivizační pracovnice Štěpánka Zítková.

Mezi dobrovolníky patří v Humpolci ale třeba i paní Daniela s dvouletou dcerou Maruškou. Společně si s klienty čtou v knihách a věnují se i šití. SeniorCentrum navštěvuje i dobrovolná „pojízdná knihovna“. Do SeneCura SeniorCentra Chrudim zase docházejí jednou týdně tři studentky – s mobilními klienty chodí na procházky a s těmi imobilními hrají šachy nebo čtou knihy.

Konec roku je čas, kdy člověk bilancuje a přemýšlí, co by chtěl změnit, co mu chybí. Zkusme se na chvilku zastavit a zamyslet se nad tím, zda nám v životě nechybí dělat někomu radost, navazovat nové kontakty, předávat a čerpat životní zkušenosti nebo zda nevyměnit samotu za společnost. Dobrovolníkem se může stát každý.

Klienti SeniorCenter jsou lidé, kteří toho již mnoho zažili a jejichž životy napsaly a stále píší spousty zajímavým příběhů. Kromě péče potřebují i naši společnost, náš čas a pozornost. Díky dobrovolnictví můžete být i vy součástí jejich radostných okamžiků. 

 

Předchozí článekDalší článek