Jiří Šula, šéfkuchař SeniorCentra Slivenec reprezentoval ČR v Paříži

Vítěz prvního ročníku SeneCura Cooking Trophy 2022 se letos jako první šéfkuchař z ČR zúčastnil finále v Paříži. Jak soutěž probíhala, co bylo na jeho soutěžním menu a co by popřál dalším vítězům, to se dočtete v rozhovoru s Jiřím Šulou.

Můžete nám přiblížit, jak probíhalo finále mezinárodní soutěže Cooking Trophy?

Finále Cooking Trophy se konalo v Campus Ducasse Meudon v Paříži. Jednalo se o prostory kuchařské školy, která by zřejmě neměla konkurenci v České republice. I když v Havlíčkově Brodě, kde jsme s kolegy šéfkuchaři soutěžili na prvním ročníku v roce 2022, se tomu asi nejvíce přibližují .V Campusu bylo několik plně a moderně vybavených kuchyní. Kuchyně byly prosklené, proto jsme mohli pozorovat práci místních studentů, a pak i naše kuchařské klání.

Co na vás nejvíce zapůsobilo?

Soutěž byla pořádána na vysoké úrovni. A to jak ze strany vedení Orpea, tak pro mě jako šéfkuchaře tím, že hlavním z osmi porotců byl Jean-Philippe Blondet. Pan Blondet je držitelem tří michelinských hvězd a šéfkuchařem restaurace Dorchester v Londýně. Jeho přítomnost pro mě byla velice motivující, byl to nezapomenutelný zážitek. Ostatní šéfkuchaři (bylo nás celkem 9) byli velice příjemní a komunikativní. O profesionalitě nemluvě, všichni jsme byli vítězové ze svých zemí.

Jaký byl Váš soutěžní recept?

Soutěžní recept musel obsahovat tři povinné suroviny, a to: farmářské kuře, hlívu ústřičnou a dýni. Každý jsme měl časový limit tři hodiny na přípravu a deset minut na servírování pěti stejných talířů. Připravil jsem si roládku z kuřecích stehen plněnou fáší z kuřecího masa, špenátu a restované hlívy. Roláda byla zabalená ve vepřové bránici, kuřecí prso grilované a filírované. K tomu pytti panna z brambor, dýně Hokaido a hlívy. To jsem doplnil krémem z dýně, houbovým cappuccinem, špenátovým pestem a silnou kuřecí šťávou. Na ozdobu jsem si vyrobil chipsy z dýně a špenátu.

Předposlední otázka už směřuje k tomu, na co jsme všichni asi nejvíce zvědaví – jaký byl závěrečný ceremoniál a kdo zvítězil?

Závěrečný ceremoniál se konal v aule uprostřed Campusu, kde jsme společně sešli se všemi soutěžícími a čekali na vyhodnocení výsledků poroty. První místo získal šéfkuchař z Německa, druhá byla šéfkuchařka (a jediná žena) ze Švýcarska a třetí pozici obdržel šéfkuchař z Francie. Po vyhlášení výsledků následoval společný přípitek a drobné občerstvení. Bylo to příjemné zakončení soutěžního dne ve společnosti všech soutěžících a ostatních zúčastněných.

Letos se chystá druhý ročník české Cooking Trophy. Co byste popřál dalšímu vítězovi, který se bude chystat opět na mezinárodní finále?

Dalšímu účastníkovi této soutěže bych popřál hlavně hodně štěstí. Byla to veliká gastronomická zkušenost a jsem za to velice rád.

Předchozí článekDalší článek