Výstavba SeniorCentra ve Žďáru nad Sázavou zahájena

Žďár nad Sázavou bude mít 132 nových lůžek pro seniory se sníženou soběstačností nebo demencí

Začíná se stavět moderní domov pro seniory a osoby s Alzheimerem

Díky adaptaci budovy školy v Komenského ulici se ve Žďáru nad Sázavou v polovině roku 2024 otevře nové moderní SeniorCentrum, které nabídne 132 lůžek pro seniory a klienty trpící Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Kromě toho zde postupně najde zaměstnání až 80 lidí. Jedná se o další příklad efektivní spolupráce veřejného a soukromého sektoru na Vysočině při budování potřebných kapacit v sociálních službách. Poklepání základního kamene nového domova se 25. 9. 2020 zúčastnili zástupci Kraje Vysočina, vedení společnosti SeneCura a vedení města Žďáru nad Sázavou.

Společnost SeneCura, největší nestátní poskytovatel pobytových sociálních služeb v Česku, přestaví ve Žďáru nad Sázavou původní školské zařízení na nové pobytové sociální zařízení, jehož lůžka budou zahrnuta do krajské dotační sítě. „Je to jedna z cest, jak zajistit prostředky na investice rychleji, než se to daří z veřejných rozpočtů. Věřím, že model bude fungovat především ke spokojenosti klientů, obyvatel našeho kraje,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek.

SeneCura má bohaté zkušenosti s výstavbou i provozem domovů pro seniory i mezinárodní know-how. V kraji již úspěšně provozuje SeniorCentrum v Telči a aktuálně buduje nové domovy v Humpolci a Chotěboři. „Ve Žďáru se po dokončení přípravných a projekčních prací začne s adaptací letos na podzim, přičemž ke zprovoznění domova by mělo dojít ve druhém kvartálu 2022,“ upřesnil Ondřej Plšek, Development Manager společnosti SeneCura. Zařízení bude poskytovat služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem určeného pro péči o klienty s Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence.

„Naše město se potýká s nedostatkem lůžek pro občany města a okolí, kteří jsou postiženy demencí. Stát a město bude tak silné, jak se dokáže postarat o potřebné. Jsem moc rád, že v SeniorCentru vznikne moderních 51 dvoulůžkových a 30 jednolůžkových pokojů, čímž se ztrojnásobí současná kapacita těchto lůžek“, uvedl místostarosta města Ing. Josef Klement.

Součástí zařízení bude nejen speciálně vybavené fitness centrum, masážní vana, kadeřnictví, manikúra a pedikúra, ale také kaple, terapeutická zahrada Memory Garden a 27 parkovacích stání. Přestavba bude ctít původní tvar budovy Z, tedy dva hlavní trakty se spojovacím krčkem. V podzemním podlaží bude kuchyň, technické místnosti a zázemí pro personál, tři další patra budou sloužit klientům. Ti zde budou žít v tzv. domácnostech pro vytvoření příjemné atmosféry. SeneCura se stane také významným zaměstnavatelem, protože zde najde práci zhruba 80 lidí – pečovatelů, sester, kuchařů a pomocného personálu.

 Další článek