V SeneCura SeniorCentru Chotěboř pomáhá inovativní koupací křeslo

SeniorCentrum v Chotěboři začalo jako první zařízení v Česku testovat inovativní formu koupání klientů, které přináší řadu výhod. Díky praktickému koupacímu křeslu Sit & Shower je procedura hygieny pro pečovatele méně náročná a maximálně efektivní, pro klienty je pak více důstojná a komfortní. Česká republika byla vybrána pro pilotní projekt skupiny SeneCura, provozující zařízení také v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku a Švýcarsku. Inspiraci pro zavedení novinky do péče našla SeneCura v Polsku.

Zařízení tvoří dvě části: Pojízdné křeslo, na kterém lze klienta přivézt přímo z pokoje, a dále hlavní část připomínající mobilní sprchový kout s tryskami pro celé tělo i hlavu. Nabízí automatickou regulaci teploty, automatické mydlení, otočné sprchové trysky a bidet.

„Pro automatické koupací zařízení jsme se rozhodli proto, že se snažíme inovovat způsob poskytování péče našim klientům a zároveň chceme pro klienty zajistit i určitý druh komfortu, právě při celkové koupeli. Mezi hlavní výhody této inovace patří efektivita. Zejména klienti s omezenou možností pohybu totiž potřebují pomoc alespoň dvou zaměstnanců. V případě křesla Sit & Shower stačí na koupání jedna osoba,“ říká ředitel chotěbořského SeniorCentra Jan Špidlen a dodává, že díky tomu bude možné zvýšit frekvenci koupání klientů. Asistence při sprchování totiž představuje časově nejnáročnější prvek péče.

Tím však přínosy pouze začínají. „Zařízení samo ohřívá vodu na zvolenou teplotu, takže nedochází k teplotním šokům a neztrácíme čas a vodu při jejím nastavování, jako je tomu u klasické vodovodní baterie. Trysky poskytují nejen zdroj vody, ale také sprchového gelu, což představuje další úsporu času. A na konec procesu se křeslo automaticky dezinfikuje,“ doplňuje Jan Špidlen. V neposlední řadě je mytí bezpečnější – díky poloze vsedě nehrozí pád na kluzké podlaze. Trysky navíc nahrazují sprchovou hlavici, kterou by museli držet v jedné ruce. I ta je ale součástí křesla pro případ potřeby.

Prvním, kdo v ČR novinku vyzkoušel, byl klient SeniorCentra MUDr.Ceral Jiří. „Zařízení funguje dobře, cítil jsem se nejen čistý, ale také osvěžený. Proceduru bych nazval až téměř vodoléčbou. Po sprchování mi tedy bylo velice dobře,“ říká. Potvrzuje tak, že křeslo zlepšuje zážitek z koupání, ale také přispívá k celkové pohodě i důstojnosti.

„Byla jsem příjemně překvapená, že nepotřebuji ani mít s sebou mýdlo. Sprcha byla příjemná a mohla by trvat i déle. Těším se, že zařízení využijeme hlavně v létě, až bude horko,“ říká Stehnová Bohumila, další klientka domova.

V dnešní době, kdy se stárnutí populace stává stále větší výzvou, je klíčové hledat nové a účinné způsoby, jak podporovat ty, kteří čelí snížené samostatnosti ale i ty, co o ně pečují. Automatické sprchovací zařízení Sit & Shower je navrženo tak, aby se vešlo nad toaletu nebo do prázdného sprchového koutu. Je tedy kompatibilní i s toaletami. Díky 4 přizpůsobitelným programům a 13 tryskám, které se starají o aplikaci mýdla i oplachování je sprchování snadné, rychlé a příjemné.

Testování křesla zapadá do strategie skupiny SeneCura v oblasti inovací. „V našich zařízeních podporujeme vývoj podobných novinek dlouhodobě. Pracovali jsme například na vývoji chytrých podložek Anume, které umožňují efektivní sledování polohování a pobyt na lůžku, díky kterému snižují riziko proleženin či pádů a zranění při opuštění lůžka,“ říká provozní ředitelka skupiny SeneCura Věra Husáková.

 Další článek